A macska és az ember kapcsolata

A macska jó hatással van ránk

Az 1970-es évek elején megfigyelték, hogy macskájuk simogatás a közben a macskatulajdonosok vérnyomása csökken.
Az 1980-as évek elejére a New York-i Brooklyn College-ban dolgozó dr. Erika Friedmann arról számolt be, hogy akik macskát tartanak, nagyobb valószínűséggel élnek még szívrohamuk után egy évvel is, mint azok, akiknek nincs házi kedvencük. Az 1990-es évek elején az ausztrál Monash Egyetemen íródott tanulmány szerint a macska tulajdonosokat kevésbé veszélyeztetik a szívbetegségek, mint azokat, akik nem tartanak semmilyen háziállatot.
A macskatartás egészségügyi előnyei nyilvánvalók, de közelebbről szemügyre véve az ember-macska kapcsolat sokkal összetettebb, mint gondolnánk.

macska és ember kapcsolata

 

A macska “törődik” velünk

Úgy tűnhet, hogy az ember-macska kapcsolatban csak mi, emberek nyújtunk valamit a macskának. Mi neveljük fel őket, és mi vagyunk a pótanyjuk. A korai szocializáció arra bátorítja a kismacskát, hogy az embert saját családja tagjaként kezelje, néha akár pótanyaként is elfogadja.
A maga módján a macska is “törődik” az emberrel, élettani és érzelmi szempontból is jutalmazza. Constance Perin amerikai kultúrantropológus volt az első, aki hipotézist állított fel arról, miért csökken a vérnyomásunk, amikor macskánkat simogatjuk.
Úgy gondolta, hogy a macska simogatásának hatására testünkben ugyanaz az élettani változás játszódik le, mint gyerekkorunkban az anyánk és köztünk létrejött fizikai kontaktus során. Fiziológiai vagy még inkább rejtett pszichológiai értelemben a macska is “anyáskodik felettünk”, vagyis ő is “törődik” velünk.

 

A macska szeretete

A kedvencként tartott macska gondoskodásra szorulónak tűnhet, de alaposabban szemlélve, viselkedése gyakran enyhe dominanciát sugall. A legtöbb, általam ismert macskatartó intelligens, értelmes ember, mégis ki van szolgáltatva macskája szeszélyeinek. A macska általában rá tudja kényszeríteni akaratát gazdájára, legyen szó akár játékról, akár evésről. Az ember nem tud ellenállni ennek a szelíd erőszaknak. Alkalmazkodóképességének köszönhetően a macska az emberben barátságos pártfogóra lelt, aki minden igényét kielégíti. Ilyen értelemben a macskák nem egyszerűen szeretnek, hanem imádnak minket.

 

Forrás: Dr. Bruce Fogle: A macskatartók kézikönyve

A hozzászólások zárolva vannak.