A macskák külső és belső élősködői

parazita
Külső paraziták

A macskák számos külső parazitát hordozhatnak. A mai védekezési módszerek mellett egyik macskának sem kell tőlük szenvednie, az általuk okozott bőrbetegségek mégis gyakoriak. Hatásukra a macska a fejét rázza és vakarózik, szőrzete fénytelenné és korpássá válik. A vakarózás gyulladással vagy szőrhullással is társulhat. 

 

Külső paraziták
PARAZITA A FERTŐZÉS MÓDJA DIAGNÓZIS ÉS KEZELÉS
Bolha A bolhákat a test hője, a mozgás és a macska szaganyagai aktiválják. A macskára ugorva elkezdik szívni a vérét. Idejük nagy részét az újabb bolhagenerációk létrehozásával töltik. A bolhák a macska vagy más állat közvetlen környezetéből terjednek tovább. A bolha nem feltétlenül okoz viszkető érzést. Nézze meg, hogy nincs-e bolha vagy bolhaürülék (fényes, fekete petty) a bőrön, főleg a far tájékán. A bolhát irtsa ki otthonából is. Használjon a bolha szaporodási ciklusát megakadályozó szereket, biztonságos spray-t vagy bőrre cseppenthető bolhaölő termékeket.
Atka A fülrüh másik macskától, rendszerint az anyától származik. Főleg éjszaka aktív, viszketést okoz a fülben és a bőrön. A Cheyletiellát az anya adja tovább, ezért főleg a kölyköknél fordul elő.
A rühatka inkább kutyákon fordul elő, macskákon ritka.
A viszkető fülben fülzsír és törmelékes váladék termelődik.
Állatorvos által felírt fülcseppel vagy kenőccsel kezelhető.
A hát korpásodik, de nem viszket. Bolhairtó szerekkel könnyen kiirtható.
Jelenlétét a bőr viszketése árulja el. Selamectinnel kezelhető.
Kullancs A kullancs a magas fűben várakozik. Egy árny, rezgés vagy akár hőmérséklet változás is jelzi számára, hogy az “ebéd” megérkezett. A macskára mászik, és a bőrébe fúródva elkezdi szívni az állat vérét. Amikor a kullancs teste vérrel telítődve megduzzad, leesik. A kullancs vérrel telítődve óriásira nő, így könnyen észrevehető.
A tövénél csipesszel megragadva kezdje el egy irányba csavarni. Ne nyomja össze a kullancs testét, mert ezzel a macska szervezetébe juttathatja a kullancsban lévő kórokozókat.
Tetű Macskában ritka. A tetű és petéi is felfedezhetők. Fipronillal kell kezelni.
Microsporiasis Hosszú szőrűeknél gyakori gombás fertőzés, amely más macskákra, sőt, az emberre is átterjedhet. Kezelés: Fürdesse meg a macskáját gombaölő samponnal. A kisebb területekre kiterjedő
fertőzés a szőrzet leborotválásával és helyileg alkalmazott kenőccsel vagy krémmel (mikonazol vagy ketokonazol) megszüntethető. Súlyosabb esetben gyógyszeres kezelést kell alkalmazni (például griseofulvinnal), és teljesen le kell borotválni a macska szőrzetét.

 

Belső paraziták

Ezek az élősködők ritkán okoznak látható tüneteket. Kivételt képez a Giardia, amely egyre gyakoribb oka a macskák krónikus hasmenésének.

 

Belső paraziták
PARAZITA A FERTŐZÉS MÓDJA DIAGNÓZIS ÉS KEZELÉS
Orsóféreg A férgeket a kölykök rendszerint még méhen belül kapják meg anyjuktól. A kölykök néha az anya
fertőzött tejétől fertőződnek meg.
A kismacskáknak megnő a pocakjuk, és férget hánynak.
A vemhes nőstényeket és a 14 naposnál idősebb kismacskákat pl. fenbendazollal lehet féregteleníteni.
Galandféreg A leggyakoribb galandférget (Dipylidium caninum) fertőzött bolha lenyelésével lehet megkapni. Macskánál ritkán okoz tüneteket. A fertőzés legáltalánosabb jele a végbélnyílás körüli szőrzetben található, rizsszemekhez hasonlító száraz féregízek. Használjon praziquantelt.
Giardia Ez a mikroszkopikus méretű, egysejtű parazita fertőzött vízzel terjed. A macskák hasmenésének ritkán feltárt oka. Hasmenés (véres lehet). Kezelje fenbendazollal vagy az orvosa által javasolt gyógyszerrel.
Szívféreg A lárvák szúnyogcsípéssel kerülnek a macska szervezetébe. A kifejlett férgek a szívben
telepednek meg.
A köhögés és a gyengeség csak előrehaladott állapotban jelentkezik. A szabadba kijáró macskáknál a fertőzésveszély nagyobb. Megelőzésként használjon selamectintartalmú készítményt, vagy kövesse az állatorvos utasításait.
Toxoplazmózis Fertőzött vadállatok elfogyasztásával terjed. A macska tünetmentes, környezetére nézve azonban veszélyes.

 

Forrás: Dr. Bruce Fogle: A macskatartók kézikönyve

A hozzászólások zárolva vannak.