A macskák szőrzetének színe és mintázata

A szőrzetszín eredetileg az álcázást szolgálta. A macska eredeti szőrzetére a sávosan színezett szőrszálak által kialakított vadas vagy “aguti” szín volt a jellemző. Az első egyszínű, “nem aguti” (valószínűleg fekete) bundát létrehozó mutáció akkor jelent meg, amikor az állatnak már nem kellett rejtőzködnie. A vörös, fehér és más egyszínű bundát kialakító mutációk járultak hozzá a szőrzet mai változatos színezetéhez.

 

A szín kialakulása

Minden színes szőrszál a melanin két összetevőjét tartalmazza: a fekete és barna színt adó eumelanint és a vöröset és sárgát adó feomelanint. A bunda színezete a szőrszálakban lévő fent említett pigmentek mennyiségétől függ.
A macska egyszínű, “nem aguti” szőrzetét recesszív gén hozza létre: az állatnak két “nem aguti” színt meghatározó gént kell hordoznia ahhoz, hogy ne az eredeti cirmos mintázat alakuljon ki.

 

Fehér macskák

A fehér minden más szőrzetszín felett dominál, akár a tiszta fehér (F), akár a két színű (bicolor) macskák fehér színét adó B génről van szó. A fehér szőrszálak egyáltalán nem tartalmaznak pigmenteket.
Ha egy fehér macska F allélt hordoz, amely az összes többi szín kifejeződését gátolja, utódainak még abban az esetben is tovább örökítheti a génjeiben rejlő változatosságot. A fehér macska által hordozott lappangó színváltozat az újszülöttek fején megjelenhet. A fehér egyedek genetikailag “színesek”.

 

Kétszínű (bicolor) macskák

A kétszínű macskákra a fehér szőrzetben megjelenő színes foltok jellemzők. Két típusukat különböztetünk meg. A bicolor standard változata egyharmad-fele részben fehér, és ez a szín a test alsó részére és a lábakra korlátozódik.
A van-mintázat – túlnyomórészt fehér bunda, a fejen és a farkon egyszínű vagy teknőcszínű foltokkal- eredetileg a török van macskára volt jellemző, ma más macskáknál is előfordul.
Lehetséges, hogy a van-mintázatú macskák két B gént hordoznak, és ez a génkombináció okozza a fehér szín túlsúlyát.

 

Domináns mintázat

cirmosMinden macska, még ha egyszínű is, valamilyen formában hordozza a cirmos gént. Mindegyik macska, amelyik akár csak egyik szülőjétől örökli a domináns “aguti” allélt (A), valamilyen mintázattal születik. Annak a macskának, amelyik az “aguti” tulajdonságra nézve mind a két szülőtől recesszív (“nem aguti” vagy a) allélt kap, látszólag egyszínű lesz a bundája, közelebbről azonban észrevehető a foltokban jelen lévő cirmos mintázat. A cirmos mintázatnak négy alapvető típusa van. Bár ezek megjelenésükben igencsak különböznek, ugyanazon cirmos gén változatai csupán.

• Makrélacirmos vagy tigriscsíkos: keskeny, párhuzamos csíkok futnak a gerinctől a lágyéktájon át a hasig.

• Klasszikus vagy márványcirmos: széles csíkok, lágyéktájon pedig kagyló alakú foltok jellemzők.

• Abesszin: tiszta jegyek csak a fejen, a lábakon és a farkon találhatók, a test finoman sávozott.

• Foltos: a pettyes test mellett a farok és a lábak gyakran csíkosak.

 

Finom árnyalatok

A szőrzet színét a pigmentek adják. Az inhibitor (I) gén a szőrszálaknak csak egy részét engedi feltöltődni pigmenttel, ezzel olyan finom árnyalatokat hoz létre, melyek csak a macska mozgásakor látszanak. Egyszínű bundát viselő macskánál például füstös jelleg alakul ki, fehér aljszőrzettel. Az “aguti” bundában az I gén hatására a pigmenttel való feltöltődés fokának megfelelően árnyalt és ezüstös szín, illetve az utóbbi cirmos változata jön létre. Az előbbi színek jól láthatók, az utóbbi mintázat azonban inkább elmosódó jellegű.

Forrás: Dr. Bruce Fogle: A macskatartók kézikönyve

A hozzászólások zárolva vannak.