Emberre átvihető macskabetegségek: Toxoplazmózis

Toxoplasmosis


toxoplazmozisA toxoplasmosist okozó egysejtű, a Toxoplasma gondii, az egyik legismertebb, a macskák által terjesztett paraziták közül.

Az ember és az állatok toxoplasmás fertőzöttsége nagyon gyakori, azonban a klinikai tünetekben megnyilvánuló fertőzöttség ritka.

Fontos tudni, hogy ezen egysejtű végleges gazdája a macska, tehát a teljes kifejlettségét csak ebben az állatban éri el. Ami azt jelenti, hogy csak a macska üríti a bélsarával az ivaros szaporodás következtében létrejövő oocystákat. A köztigazdákban (egyéb állatfajok, és szintén lehet a macska is) csak alacsonyabb fejlődési alakjai (szöveti cysták) fejlődnek ki.

A macska és az ember fertőződése is több módon lehetséges. A macska (végleges és köztigazda egyúttal) fertőződése a bélsárral ürülő oocystával és cystát tartalmazó nyers hússal (gyakran az egér, mint köztigazda elfogyasztásával) történhet. A macskák életükben rendszerint csak egyszer fertőződnek (80 %-uk immúnissá válik az újrafertőződéssel szemben), az oocysták ürítése csak 1-2 hétig tart, de egy macska naponta akár 10 millió oocystát is a környezetbe juttathat a bélsarával és ezek ott hosszú ideig megtarthatják fertőzőképességüket. Ha a macska immunszupresszív állapotba kerül (FeLV, FIV, vagy kortikoszteroidot kap) vagy egyidejűleg más parazitával (pl. Isospora felis-szel) is fertőzött, újabb fertőződés nélkül is folytatódhat az oocystaürítés.

 

Veszélyes-e az anyára, és a magzatára a lakásban tartott macska a toxoplasmosis miatt?

toxoplazma

A toxoplasmák a melegvérű szervezetek maggal bíró, majdnem minden sejtjében szaporodhatnak és a szövetek gyulladásos-elhalásos elváltozását okozhatják.

Az ember fertőződésére több lehetőség van: cystákat tartalmazó nyers hússal (konyhai előkészítése során, pl.: ”fasírt”, tatár beefsteak készítése közbeni kóstolgatás stb), valamint az oocystával szennyezett talajjal (kerti munka, mosatlan zöldség és gyümölcs elfogyasztása), és az esetleg nem ápolt szőrzetű (szőrre tapadt oocysták) macska simogatása révén.

Ha az állat gazdája betartja a higiénikus állattartás szabályait és az állatát megfelelően ápolja, akkor a fertőzési kockázat minimálisra csökken. Fontos ügyelni arra, hogy a macska nyers hússal való etetését is kerüljék.

Aki azonban biztosan szeretné kizárni, hogy a tüneteket nem mutató macskája ürít-e oocystákat, javasolt a bélsárvizsgálat elvégzése. Ha viszont a tünetek alapján gyanú van arra, hogy az állat betegségének hátterében toxoplasmosis lehet, a szerológiai vizsgálat elvégzése javasolt.

A hozzászólások zárolva vannak.