Macskabetegségek

Panleukopenia és Feline Viral Rhinotracheiti

Fertőző gyomor-, és bélgyulladás, valamint a macskafélék orr-, légcsőhurut vírusa. Közvetlen és közvetett módon is terjednek. Kialakulásuk gyors, általában lázzal, hányással járó fertőző betegség, legtöbbször halálos. Lappangási ideje 4-5 nap. Heveny esetekben nagyfokú elesettség, magas 41-42 C fokos láz, gyakori hányás, majd hasmenés és ezek következményeként súlyos kiszáradás alakul ki. A bőr rugalmatlan, ráncokba emelhető. Fiatal macskák a betegség heveny formájában gyakran már azelőtt elpusztulnak, mielőtt a hasmenés kialakulna. Első oltás 8 hetes korban.

 

macskabetegségLeucosis (Felv)

Macskafélék leukémiája. A nyirokrendszer rákját okozza. Közvetlen érintkezéssel terjed, nyállal, vérrel és nemi úton terjedő, gyakori vírusos betegség, melyre hosszú lappangási idő jellemző. Súlyos, mindig halálos betegség. Csökken az immunrendszer erőssége, előrehaladott állapotban gyakran másodlagos betegségek jelennek meg. Gyógyíthatatlan, megfelelő védekezés ellene a megelőzés. Negatív vérteszt után, első oltás 10 hetes korban.

 

FIP

Macskafélék fertőző hashártyagyulladása. Elsősorban hasüregi fertőzést okoz, de megtámadhatja a májat, a vesét, az idegrendszert és az agyat is. Főleg három évesnél fiatalabb állatokra veszélyes. Szintén vírus okozta, emberre veszélytelen. Két fajtája létezik, a nedves változatnál a kór előre haladtával a hasüregben folyadék gyűlik fel. A száraz változatnál ez a tünet nem jelentkezik, helyette szem- és idegi betegségek figyelhetőek meg. Általános az étvágytalanság, hasmenés és a súlyvesztés. A FIP az esetek 95%-ában halálos. Negatív vérteszt után, első oltás 16 hetes korban – bár erről a védőoltásról, pontosabban a hatásosságáról, az állatorvosok között is megoszlanak a vélemények.

 

Veszettség

Ez a legveszélyesebb, állattól kapható betegség. Nagyon fertőző, a beteg állat nyálával terjed. Mindig halállal végződik. Elsősorban kijáró macskáknál fontos, de külföldre történő utazáskor elengedhetetlen.
Veszettség főbb tünetei: nyálzás, lógó állkapocs, széjjeltérő kancsalság (strabismus divergens), viselkedészavar (agresszió), kóborlási hajlam, emészthetetlen tárgyak (kő, kavics, fadarab) lenyelése, majd nyelészavar, nagyon jellegzetes rekedtté váló hang (a hangszálakat ellátó ideg bénulása miatt), víziszony (hydrophobia). A vadon élő állatokra a szokatlan szelídség jellemző, de bármilyen ingerhatásra előtörhet belőlük az agresszivitás. Első oltás 12 hetes korban.

 

FIV

Macskafélék szerzett immunhiányos betegsége. Hasonló az ember AIDS-vírusához, de csak macskákat fertőz. Világszerte elterjedt macskabetegség, amely lesoványodással, a nyirokcsomók duzzanatával és vérszegénységgel jár. Nyállal terjed, védőoltás ellene nincs. Hosszú lefolyású betegség. A leukózishoz hasonló, tüneteiben, a terjedés módjában azonos betegség, főleg a verekedő kandúrok karmolásaival kerül egyik egyedből a másikba. Gyógyíthatatlan, tünetek gyakran évek múltán, öregebb korban vagy más betegségek folyamán jelentkeznek. A tenyésztésbe vett állatoknál elengedhetetlen a negatív teszt, mely vérvétellel állapítható meg. A gyógykezelés tüneti, illetve a szövődmények megelőzésére szolgál (antibiotikum, gyulladáscsökkentő, roboráló szerek) és csupán az állat életének meghosszabbítása érhető el vele.

 

HCM

Szívizom elfajulás. Bármely korban felléphet. Oka lehet veleszületett szívbetegség, de okozhatja vírusfertőzés, autóallergia, mérgek és a taurin hiánya is. Ultrahangos vizsgálattal kimutatható, melyet érdemes 1 éves korban, és utána 2 évente elvégeztetni. Jellemző az étvágytalanság, levertség, apátia. Gyakori tünet a vérkeringés elégtelensége.

 

PKD

Policisztás veserák. Dominánsan öröklődik. Az elváltozás lényege, hogy a beteg állat veséjében, de esetenként más szerveiben (például a májban) a megszületéstől fogva ciszták figyelhetők meg. A betegség leggyakrabban perzsa macskákban, ritkábban egzotikus és brit rövid szőrűekben, perzsa keverékekben fordul elő, de egy-egy esetben más fajtákban is megfigyelték. A betegség enyhébb formája nem mindig okoz klinikai tüneteket, az állat életét nem veszélyezteti és nem is rövidíti meg. Azonban súlyos, kiterjedt elváltozás esetén veseelégtelenséghez és akár elhulláshoz is vezethet. Védőoltás ellene nincs. Ultrahangos szűréssel lehet megállapítani,  hogy a macska fertőzött-e.

 

Aujeszky-féle betegség (álveszettség)

A betegség és a veszettség tünetei nagyon hasonlóak. A macska viselkedése megváltozik, nyelési nehézségek, a fej izmainak bénulása, és dührohamok jelentkeznek. Gyógyíthatatlan, halálos, fertőző betegség. Lappangási ideje nagyon rövid, csupán néhány nap. A macska nyers sertéshús elfogyasztásával fertőződik. Védőoltás ellene nincs.

A hozzászólások zárolva vannak.