Zoonózis: emberre átvihető macskabetegségek

Kevés olyan macskabetegség létezik, amely az emberre is átterjedhet, ezek összefoglaló neve a zoonózis. Mindegyik meglehetősen súlyos, de szerencsére elég ritkán fordulnak elő.

zoonózisok

Toxoplazmózis:
Ez a leggyakoribb zoonózis, de nem a macskával történő közvetlen érintkezéssel terjed. Többnyire nyers vagy félig főtt húsok fogyasztásával lehet megkapni. A macskák zsákmányuk elfogyasztásakor fertőződhetnek meg. A fertőzés kialakulása után (később nem) néhány napon-héten át a széklettel Toxoplasma-peték távoznak a szervezetükből. A peték megfertőzhetik a talajt vagy a macskaalmot. A gyermeket váró anyák magzatuk egészségkárosodásának elkerülése érdekében kertészkedéskor vagy az alom cseréjekor húzzanak gumikesztyűt.

Macskakarmolási betegség:
Az Egyesült Államokban a legtöbb macska megfertőződik a Bartonella henselae baktériummal. Ha megkarmolta vagy a bőrén lévő sebet megnyalta egy macska, és lázas lesz, gyengének érzi magát, esetleg fáj a feje, forduljon orvoshoz.

Microsporiasis:
Ez a gomba által okozott betegség a haszonállatok, a kedvencek és az emberek között is gyakori. Főleg a perzsa macskák hordozzák a kórokozót. Az ember és a macska kezelése helyi hatású gombaölőszerrel történik, és legalább négyhetes tablettás kezelésre is szükség van.

Veszettség:
Az ember azokon a betegség által érintett területeken veszélyeztetett, ahol a szabadba kijáró macskák nincsenek ellene beoltva. Ha a betegség kialakul, nem gyógyítható.

Emésztőszervi betegségek:
A macskák tápcsatornájában élő számos mikroorganizmus átterjedhet az emberre. Leggyakrabban a hasmenést okozó Giardiát kaphatjuk meg. A Campylobacter és a Salmonella baktériumok által okozott fertőzés lázzal, fejfájással, hasi görcsökkel és híg vagy véres hasmenéssel jár. Ezek a kórokozók többnyire fertőzött vízzel vagy hússal jutnak be az ember szervezetébe, néhány esetben azonban macskáktól is származhatnak. Ha családjában bárkinél az emésztőszerveket érintő fertőzés tünetei lépnek fel, vizsgáltassa meg macskáját az állatorvossal, hogy nem ő hordozza-e a betegséget.

 

Forrás: Dr. Bruce Fogle: A macskatartók kézikönyve

A hozzászólások zárolva vannak.